Skip to content

Magda peče

Blog nadšené cukrářky a pekařky

Tažený závin v mé mysli dlouho představoval něco neskutečně složitého, náročného až nezvládnutelného, co vlastně nikdo od dob Magdaleny Dobromily nedělá (ve skutečnosti se ale v její Domácí kuchařce recept na tažený závin nenachází). Tak se pro mě z tohoto kousku stala po makronkách další cukrářská výzva. Povzbuzena různými články na internetu jsem se rozhodla to zkusit. Jaké bylo moje překvapení, když jsem zjistila, že udělat výborný tažený závin nejen není nemožné, ale dokonce docela jednoduché a zábavné.  Těsto se vytahuje úplně lehce a snadno, takže z původní koule, která se vám vejde do dlaně, brzy vzniknou dva obrovské pláty. Se srolováním a pečením taky není žádný problém – stačí jen několikrát potřít máslem, a za necelou hodinu si už můžete pochutnávat na skvělém štrúdlu, jehož těsto je tenké jako list papíru. Pokud jste už někdy v životě něco upekli, klidně si můžete troufnout i na tažený závin!

Tažený závin (na 2 kusy)

280g hladké mouky

asi 100ml teplé vody

2 lžíce oleje

1/2 lžičky octa

1 velké vejce

špetka soli

asi 3 lžíce rozpuštěného másla na potírání

1. Na vál prosejte mouku, udělejte v ní důlek a do něj rozklepněte vajíčko, přidejte olej a ocet.

2. Postupně přidejte tolik vody, abyste mohli vypracovat těsto.

3. Těsto důkladně 3-5 minut propracovávejte. Mělo by být pružné, měkké a nelepivé.

4. Těsto přikryjte nahřátým hrncem a nechte alespoň půl hodiny odpočívat.

5. Mezitím si připravte zvolenou náplň (viz níže).

6. Z odpočinutého těsta oddělte polovinu, druhou ještě přikryjte hrncem. Oddělenou polovinu rozválejte na lehce pomoučněném válu.

7. Rozválené těsto si dejte na hřbet ruky (nezapomeňte předtím sundat prstýnky:)) a od středu ke stranám ho lehce druhou rukou vytahujte.

8. Těsto položte na čistou utěrku a případně ještě vytáhněte. Pokud vám vzniknou díry, zalepte je kouskem těsta. Poté odřízněte silnější okraje.

9. Rozprostřete na těsto zvolenou náplň tak, aby kus u kratších stran zůstal volný.

10. Pomocí utěrky srolujte od kratší strany. Pak na utěrce závin přeneste nad plech vyložený pečícím papírem a nechte ho sklouznout tak, aby konec byl vespod.

11. Pomažte rozpuštěným máslem a pečte při 180° asi 40-50 minut. Během pečení několikrát potřete máslem, po upečení potřete ještě jednou.

vytažené těsto - musí být tak tenké, aby skrz něj prosvítal vzor utěrky

rolování závinu pomocí utěrky

Jablková náplň do závinu (množství na 1 závin)

5 jablek

1-2 lžičky skořice

asi 40g vanilkového nebo obyčejného cukru

asi 2 lžíce rozpuštěného másla

3 lžíce strouhanky

případně rozinky (namočené v rumu) a vlašské ořechy

1. Jablka oloupejte na nakrájejte nebo nastrouhejte na tenké plátky.

2. Vytažené těsto potřete rozpuštěným máslem, posypte strouhankou, pokryjte vrstvou jablek a posypte skořicí a cukrem.

3. Závin srolujte a upečte (viz výše).

4. Po upečení posypte moučkovým cukrem.

Špenátová náplň (na 1 závin)

300g špenátových listů

1 stroužek česneku

2 lžíce smetany ke šlehání

asi 150g fety nebo balkánského sýra (můžete použít i jiný sýr podle chuti)

1. Špenátové listy (buď celé nebo hrubě nakrájené) poduste na mírném plameni na trošce vody do měkka.

2. Přidejte rozlisovaný česnek a smetanu, nechte probublat (případně odpařit přebytečnou tekutinu) a odstavte z ohně.

3. Na vytažené těsto naneste špenát, rozdrobený sýr, srolujte a upečte.

špenátový závin se sýrem

Tagy:, , ,