Skip to content

Magda peče

Blog nadšené cukrářky a pekařky

 

Kdo by neznal sněhové pusinky? Jsou jemné, křupavé a neuvěřitelně sladké. Určitě si snadno dokážete představit jejich chuť. Tak na ně rychle zapomeňte! Markonky, přestože na první pohled vypadají jako pusinky, jsou o několik úrovní výš. Nejsou tak přeslazené, jsou kompaktnější (na rozdíl od pusinek se nerozpadnou už při pouhém dotyku), hrají všemi barvami a slepují se nejrůznějšími krémy. Ten největší rozdíl ale poznáte, teprve až je ochutnáte. Sand se ani nebudu pokoušet popisovat tu skvělou souhru křupavého, ale zároveň vláčného mandlového korpusu (tedy pokud se něco tak malého ještě dá nazvat korpusem) a jemného jahodového krému – to musíte vyzkoušet sami.

Dlouho jsem na různých místech na internetu četla pochvalné a obdivné  příspěvky oslavující tyto sladkosti, ale k jejich výrobě jsem se odhodlávala snad několik měsíců. Kromě absence vhodné zdobící špičky, která je při pečení potřeba, mě odrazovalo to, že všichni nadšení pisatelé jedním dechem upozorňovali na to, jak je příprava makronků nesmírně náročná, složitá a komplikovaná. Dokonce jsem nabyla dojmu, že bez použití mnoha triků a fíglů a bez pořádné dávky štěstí, nemám šanci docílit toho, aby byly aspoň poživatelné (když už ne chutné). Jaké ale bylo moje překvapení, když se hned první pokus vydařil! Pochopitelně tak dokonalé, jako peče makronkový král Pierre Hermé (viz zde) určitě nejsou, ale i tak z nich mám radost.

Makronky jako dárek

 

Makronky (recept se vyskytuje v této podobě na mnoha stránkách)

90g bílků

25g krupicového cukru

200g moučkového cukru (prosátého)

110g jemně drcených mandlí

červené potravinářské barvivo

 

1. Bílky s krupicovým cukrem vyšlehejte do tuha.

2. Smíchejte moučkový cukr s drcenými mandlemi. Do této směsi lehce vmíchejte ušlehaný sníh a barvivo.

3. Měli byste dostat poměrně hustou hmotu, která drží tvar. Touto hmotou naplňte cukrářský sáček s rovnou špičkou a na plech vyložený pečícím papírem stříkejte kolečka o průměru asi 3 cm (může být i větší nebo menší, ale budete muset upravit čas pečení).

4. Nechte makronky půl hodiny až hodinu odpočinout.

5. Pečte při teplotě 140° asi 20 minut. (Na povrchu by se měla vytvořit krustička, ale vevnitř by makronky měly zůstat vláčné.)

6. Nechte trochu vychladnout, sundejte z papíru a skladujte v krabici s přístupem vzduchu.

Před upečením

 

Jahodový krém (recept podle Sophisti mom)

90g změklého másla

3 jahody

1-2 hrnky prosátého moučkového cukru

 

1. Rozmačkejte jahody na jemnou kaši.

2. Smíchejte jahody s máslem.

3. Postupně přidávejte cukr, dokud nedosáhnete požadované konzistence a sladkosti.

4. V případě, že se v krému vytvoří hrudky, rozmixujte ho ponorným mixérem.

 

Dejte to dohromady

1. Rozdělte makronky na dvojice se stejnou velikostí.

2. Na jedno kolečko naneste pomocí cukrářského sáčku s rovnou špičkou krém.

3. Jemně přiklopte druhým kolečkem. Skladujte v ledničce.

 

 

Tipy a triky

1. Doporučuje se použít několik 2 dny staré bílky, které necháte ohřát na pokojovou teplotu.

2. Do mísy na šlehání sněhu můžete nakapat trošku octa a vytřít ji papírovým ubrouskem. Zajistíte tak, že bude opravdu čistá bez nejmenšího zbytku mastnoty, takže bílky půjdou lépe vyšlehat.

3. Bílky začněte šlehat na střední rychlost, jakmile se začne zpevňovat, zvyšte rychlost. Správně vyšlehaný sníh drží tvar, takže můžete mísu s ním obrátit vzhůru nohama a on se ani nepohne. Dávejte si pozor, abyste sníh nepřešlehali, špatně by se vám s ním pracovalo a makronky by byly vysušené.

4. Jemně drcené mandle můžete buď koupit nebo připravit doma – (neoloupané) mandle chvilku povařte v malém množství vody, pak je snadno oloupete. Oloupané mandle co nejjemněji rozmixujte a prosypte je skrz sítko.

5. Pauza mezi nastříkáním na plech a pečením slouží k tomu, aby makronky na povrchu trošku oschly a zatáhly.

6. V prvních deseti minutách pečení neotvírejte troubu, aby těsto kvůli studenému vzduchu nespadlo.

7. Správné makronky mají hladký povrch a dole jsou po celém obvodu jemně popraskané.

8. Makronky můžete připravit na tisíc způsobů. Jako u jedné z mála cukrovinek je použité barviva nejen „povoleno“, ale dokonce vyžadováno. Můžete je slepovat nejrůznějšími krémy nebo marmeládou.

9. Není to tak těžké, jak by se mohlo zdát!

 
Reklamy

Tagy:,

%d bloggers like this: