Skip to content

Magda peče

Blog nadšené cukrářky a pekařky

Neexistuje snad klasičtější cukroví než perníčky. Během několika staletí, po která se tahle voňavá dobrota peče, vzniklo nesmírné množství různých variací a každý vám bude tvrdit, že právě ta jeho je nejlepší. Objektivně nejlepší perníčky určitě nenajdete, vždyť platí, že kolik lidí, tolik chutí. Někdo má radši tenčí, jiný silnější, jeden dává přednost přirozené barvě těsta, druhý přidává kakao nebo čokoládu, někomu chutnají silně kořeněné, dalšímu zase jemnější. Teď vám i já předkládám svůj recept (tedy maminčin s drobnými úpravami)  k posouzení. Podle něj se u nás pekly perníčky na Mikuláše, na vánoční stromeček, barevně ozdobené na Velikonoce, velká krabice vesele pomalovaných perníčků s námi každoročně putovala na skautský tábor a pracně zdobená perníková srdíčka byla nabízena hostům po našem svatebním obřadu místo koláčků.  Je to zkrátka ten nejosvědčenější recept, který mám. Zkuste ho taky (a nejen na Vánoce)!

Medové perníčky

500g hladké mouky

150g moučkového cukru

50g změklého nebo rozpuštěného másla

100g tekutého medu

2 vejce

1 1/2 lžičky sody

1 1/2 lžičky v hmoždíři rozdrceného koření (anýz, fenykl a skořice)

1 lžíce kakaa (kvůli barvě, nemusí být)

+1 vejce na potírání perníčků

1.Smíchejte všechny suroviny a na vále vypracujte těsto. Trvá to dost dlouho a jde to ztuha (ideální práce pro silné muže:)).

2. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte v ledničce několik hodin odpočinout.

3. Těsto si rozdělte na několik dílů a rozválejte je na šířku cca 4mm.

4. Vykrajujte tvary a skládejte je  na plech vyložený pečícím papírem. Zbytky těsta spojte a opět rozválejte.

5. Pečte při 180° asi 8-10 minut (délka pečení záleží na velikosti vykrojených tvarů).

6. Ihned po vytažení z trouby potírejte rozšlehaným vejcem.

7. Nechte vychladnout, poté skládejte do krabice, uložte do chladu a nechte rozležet minimálně dva týdny (raději tři až čtyři).

POZNÁMKY:

1) Těsto můžete nechat v ledničce i do druhého dne.

2) Upečené perníčky mají světlejší barvu než syrové. (Podle toho odhadnete, jestli už jsou hotové.)

3) Perníčky by se měly nechat rozležet co nejdéle, záleží ale také na vlhkosti vzduchu. Pokud se bojíte, že budou tvrdé, dejte k nim do krabice kousek jablka.

4) Nezdobte perníčky v moc velkém předstihu. Poleva by se mohla začít drolit.

Advertisements

Tagy:, ,

%d bloggers like this: