Skip to content

Magda peče

Blog nadšené cukrářky a pekařky

Zase jednou jsme dostali spoustu pomerančů. A tak co s nimi jiného než potrápit vitamíny pečením a zasypat je spoustou cukru! 🙂

Těsto (recept podle kuchařky 500 koláče a dortíky)

/na tento koláč použijete jen polovinu, druhou můžete zmrazit/

280g hladké mouky

špetka soli

120g vychlazeného tuku na pečení

110g vychlazeného másla

1 vejce

2 lžičky octa

2 lžíce ledové vody

Pomerančový krém

230g krystalovího cukru

35g kukuřičného škrobu

šptka soli

280ml teplé vody

60ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy

3 žloutky

1 lžíce másla

Vanilkový sníh

3 bílky

1/2 lžíčky vanilkového extraktu

85g krupicového cukru

1. Smíchejte mouku se solí. Tuk a máslo nakrájejte na malé kostičky a zapracujte do mouky.

2. Vidličkou rozšlehejte vejce s octem a vodou. Nalijte na mouku s tukem.

3. Rukama vypracujte těsto, rozdělte ho na poloviny a každou zabalte do potravinové fólie. Jednu polovinu nechte alespoň půl hodiny vychladit v ledničce, druhou můžete uložit do mrazáku a použít jindy.

4. Těsto rozválejte a vyložte jím koláčovou formu. Lehce propíchejte vidličkou, zakryjte pečícím papírem a zasypte fazolemi (nebo čímkoli jiným-jde o zatížení těsta, aby při pečení nevyběhlo).

5. Pečte při 200° asi 15 minut. Mezitím si připravte náplň.

6. Krystalový cukr, škrob a sůl smíchejte v žáruvzdorné misce a dejte do vodní lázně. Pomalu přidejte teplou vodu, pomerančovou šťávu, žloutky a máslo. Míchejte, dokud krém nezhoustne.

7. Misku s krémem překryjte potravinářskou fólií, aby se nevytvořil škraloup a nechte vychladnout.

8. Z bílků a vanilkového extraktu ušlehejte sníh. Po lžících přidávejte krupicový cukr a šlehejte dál, dokud sníh není pevný.

9. Na upečený korpus dejte krém a na něj sníh.

10. Pečte při 175° asi 20 minut do růžova.

 

A protože se mi nepodařilo koláč vyfotit tak, abych to mohla publikovat, přidávám místo toho jednu fotku našeho Albertíka.Bertík

Advertisements

Tagy:, ,

%d bloggers like this: