Skip to content

Magda peče

Blog nadšené cukrářky a pekařky

Nejspíš s Radkem poslední dobou vypadáme nějak neduživě, protože téměř každá návštěva, která k nám přijde, nám přinese čerstvé ovoce. Tak se stalo, že se nám sešlo najednou víc pomerančů, než by bylo záhodno a tím pádem bylo potřeba je nějak zlikvidovat. A aby to nebylo až příliš zdravé, rozhodla jsem se jeden z nich obalit cukrem v tomto koláči:). Těsto je jednoduché jako facka a ještě vám půlka zbyde na další výtvor, náplň se sice vaří a míchá, ale ani tak nezabere moc času a energie. Výsledek je svěží a chuťově výrazný. Ideální do pošmourných podzimních dnů.

Pomerančový koláč

Těsto(podle kuchařky 500 koláče a dortíky):

280g hladké mouky

špetka soli

120g vychlazeného tuku na pečení

110g vychlazeného másla

1 vejce

2 lžičky octa

2 lžíce ledové vody

Náplň (podle posledního čísla časopisu Gurmet):

1 pomeranč

250g tvarohu

200g krystalového cukru

300ml mléka

1 vanilkový pudink

1. Smíchejte mouku se solí. Tuk a máslo nakrájejte na malé kostičky a zapracujte do mouky.

2. Vidličkou rozšlehejte vejce s octem a vodou. Nalijte na mouku s tukem.

3. Rukama vypracujte těsto, rozdělte ho na poloviny a každou zabalte do potravinové fólie. Jednu polovinu nechte alespoň půl hodiny vychladit v ledničce, druhou můžete uložit do mrazáku a použít jindy.

4. Těsto rozválejte a vyložte jím koláčovou formu. Lehce propíchejte vidličkou, zakryjte pečícím papírem a zasypte fazolemi (nebo čímkoli jiným-jde o zatížení těsta, aby při pečení nevyběhlo).

5. Pečte při 200° asi 15 minut. Mezitím si připravte náplň.

6. Pomeranč dobře omyjte a nastrouhejte z něj kůru, vymačkejte šťávu a smíchejte s tvarohem a polovinou cukru.

7. Dvě třetiny mléka zahřívejte v malém hrnci, zbylou třetinu smíchejte se zbylým cukrem a pudinkem.

8. Do vroucího mléka vlijte pudinkovou směs a za stálého míchání vařte asi 2 minuty.

9. Do tvarohové směsi vmíchejte ještě teplý pudink.

10. Z předpečeného těsta sundejte fazole a papír a vlijte na něj náplň.

11. Pečte ještě asi 30 minut.

Advertisements

Tagy:, ,

%d bloggers like this: