Skip to content

Magda peče

Blog nadšené cukrářky a pekařky

Po desetidenním pobytu na skautském táboře (nemyslete si, že míváme tábory takhle krátké, ten letošní trvá tři týdny, ale to bych ve svém jiném stavu nezvládla) jsem měla tak velkou chuť na něco dobrého sladkého, že mi nezbylo nic jiného, než si to upéct. Je sice zvykem péct dorty spíš k nějaké příležitosti než jen tak, ale proč se tím nechat omezovat a neudělat si radost klidně zcela bezdůvodně. Ostatně, když se chce, tak se důvod vždycky najde. Na tomhle dortu není nic zvlášť originálního nebo objevného, přesto je ale tak úžasný, že si ho nemůžu nechat pro sebe. Mechově nadýchané těsto je pokryto silnou vrstvou lehké, jemné šlehačky a chuť skvěle doplňují příjemně nakyslé broskve. Zkrátka, měla jsem vážně co dělat, abych po ochutnání prvního kousku nesnědla dort celý.

Piškotové těsto (recept podle stránek mé jmenovkyně Magdalenka.cz)

4 vejce

2 lžíce hladké mouky

2 lžíce polohrubé mouky

4 lžíce cukru

1. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh.

2. Velmi lehce do sněhu vmíchejte vždy jeden žloutek, lžíci mouky a lžíci cukru.

3. Těsto vlijte do dortové formy o průměru 23cm, kterou jste vyložili pečícím papírem. Pečte asi 10-15 minut při 180° dozlatova.

Jogurtová šlehačka

1 kelímek smetany ke šlehání

1 ztužovač šlehačky

200g hustého jogurtu

moučkový cukr podle chuti

1. Smetanu smíchejte se ztužovačem a vyšlehejte do tuha.

2. Přidejte jogurt a zašlehejte.

3. Podle chuti doslaďte.

4. Rozetřete na vychlazený korpus.

Na dokončení

čerstvé nebo mražené ovoce

1 balíček dortového želé

cukr podle návodu na želé

1. Čerstvé ovoce omyjte, nakrájejte a naskládejte na dort. Z mraženého vyberte větší krystalky ledu a nasypte ho na dort.

2. Podle návodu na obalu uvařte želé. Ještě teplým polijte ovoce a nechte ztuhnout.

Advertisements

Tagy:, , , ,

%d bloggers like this: