Skip to content

Magda peče

Blog nadšené cukrářky a pekařky

Ze všech sil se snažím užívat si jahody, dokud ještě jsou (samozřejmě mám na mysli opravdové české, ne ty umělohmotné ze Španělska, co si můžete koupit v prosinci). Knedlíky, koktejly, bublanina, jen tak rozmačkané s mlékem nebo šlehačkou… No, možností je spousta a koláč z lineckého těsta s tvarohovou náplní je stejně výtečný jako všechny ostatní. Je svěží, tak akorát sladký a překvapivě dobře transportovatelný.

Linecké těsto (recept na celý koláč podle serveru prozeny.cz)

340g hladké mouky

špetka soli

150g změklého másla

2 vejce

90g moučkového cukru

1. Mouku prosijte se solí, přidejte máslo a propracujte.

2. Přisypte cukr a rozklepněte vajíčka. Vytvořte hladké nelepivé těsto, zabalte do potravinářské fólie a nechte alespoň hodinu v ledničce.

3. Poté těsto rozválejte na tenkou placku a vyložte s ní větší koláčovou formu. Dejte opět do lednice a mezitím si připravte tvarohovou náplň.

Tvarohová náplň

250g měkkého tvarohu (raději v papírovém obalu než ve vaničce)

1 vejce

1/2 pytlíku vanilkového pudinku

5 lžic smetany

několik lžic vanilkového cukru

1. Všechny ingredience dobře promíchejte.

2. Náplň rozetřete na připravené těsto a pečte při 200° asi 20 minut, aby byly kraje zlatavé. Pak nechte úplně vychladnout.

Jahodová vrstva

asi 400g čerstvých jahod, omytých, usušených a přepůlených

1 balíček dortového želé (já jsem použila červené)

cukr podle návodu na želé

1. Půlky jahod vyskládejte na koláč.

2. Podle návodu na obalu připravte želé, nechte mírně zchladnout a poté jím přelijte jahody.

Reklamy

Tagy:, , , ,

%d bloggers like this: