Skip to content

Magda peče

Blog nadšené cukrářky a pekařky

Přestože mám ráda tradiční sladkosti, na pečení mazanců (a vánoček) mě neužije – výsledný produkt je pro dvoučlennou domácnost zbytečně velký a stejně mi na něm nejvíc chutnají křupavé plátky mandlí nahoře a bez toho zbytku bych se obešla. A tak, když mě letos popadla touha vytvořit něco velikonočního a jarního, rozhodla jsem se pro jednoduché sušenky s barevnou polevou. Jsou snadné, veselé a variabilní. Jednou můžete upéct králíčky a kuřátka, podruhé dinosaury a potřetí třeba soby.

PS: Tip pro lenochy: sušenky jsou dobré i bez polevy, buď jen tak nebo namazané marmeládou.

Sušenky (recept podle Joy of Baking)

390g hladké mouky

1/2 lžičky soli

1 lžička sody

230g změklého másla

200g cukru

2 vejce

1/2-1 vanilkový lusk

1. Smíchejte mouku se solí a sodou.

2. Utřete máslo s cukrem. Vmíchejte vanilková semínka a po jednom vejce.

3. Smíchejte máslovou směs se sypkými surovinami a vypracujte těsto.

4. Těsto rozdělte na poloviny, zabalte do potravinářské fólie a nechte alespoň hodinu v ledničce.

5. Na lehce pomoučněné ploše rozválejte na asi 1cm tlustou placku a vykrajujte sušenky.

6. Přesuňte na plech vyložený pečícím papírem a pečte při 170° asi 10 minut (podle velikosti sušenek), aby okraje byly lehce zlatavé.

7. Po vytažení z trouby nechte chvíli vychladnout na plechu a teprve potom sundejte.

Cukrová poleva

350g moučkového cukru

1 lžička citronové šťávy

asi 8 lžic horké vody (případně víc podle potřeby)

potravinářské barvivo

1. Do mísy prosejte cukr, přilijte citronovou šťávu a postupně přidávejte vodu.

2. Míchejte a přidávejte vodu tak dlouho, dokud nedosáhnete požadované konzistence.

3. Polevu rozdělte do mističek a obarvěte.

Advertisements

Tagy:,

%d bloggers like this: