Skip to content

Magda peče

Blog nadšené cukrářky a pekařky

Lehké, šťavnaté, vláčné, měkké, jednoduché a poctivé – takové jsou jablkové vdolky, které znám od své maminky. Teprve teď, když jsem se pídila po receptu, jsem zjistila, že pochází z nepříliš vábně vypadající asi třicet let staré kuchařky „Bezmasé pokrmy“, kterou bych sama od sebe asi nikdy neotevřela. Z toho plyne ponaučení: Nezatracujte olezlé socialistické kuchařky s vybledlou fotkou na obálce, i v nich se mohou skrývat skvosty!

Jablkové vdolky

500g hladké mouky

špetka soli

3 lžíce cukru

25g droždí

1 vejce

200ml vlažného mléka

7 lžic oleje

asi 6 středních jablek

rozpuštěné máslo na potírání

1. Mouku a sůl smíchejte ve velké míse, uprostřed vytvořte důlek a do něj nasypte cukr, nadrobte droždí a zalijte částí mléka.

2. Na teplém místě nechte vzejít kvásek a mezitím si omyjte jablka a nakrájejte je na kostičky (neloupejte je).

3. Do mísy se vzešlým kváskem přidejte vejce, olej a postupně přilévejte mléko. Vypracujte vláčné, nelepivé těsto.

4. Do těsta postupně zapracovávejte co nejvíc jablek. (Jablka přitom pustí šťávu a těsto se bude lepit.)

5. Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechte v teple asi hodinu kynout.

6. Na plech vyložený pečícím papírem (nebo vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou) tvořte lžící hromádky těsta. Nechte ještě 10 minut kynout.

7. Pečte dozlatova asi 25-30 minut při 160°.

8. Ještě horké potírejte z obou stran rozpuštěným máslem.

 

PS: Omlouvám se za kvalitu fotky, všechny foťáky se nám rozbily, tak musel postačit mobil.

Advertisements

Tagy:

%d bloggers like this: