Skip to content

Magda peče

Blog nadšené cukrářky a pekařky

Svátek tří králů jsem už propásla, takže jdu trochu s křížkem po funuse. Ale komu to vadí? Na tomhle koláči je určitě podstatnější ta úžasná chuť. Ne příliš výrazné listové těsto dává vyniknout famózní mandlové náplni, která se rozplývá na jazyku. Křupavá krusta hezky kontrastuje s jemným vnitřkem. Zkrátka, ti Francouzi to mají (jako obvykle) skvěle vymyšlené.

Tříkrálový koláč

500g listového těsta

125g změklého másla

75g cukru

130g jemně mletých mandlí

8g kukuřičného škrobu

špetka soli

2 velká vejce

kapka mandlového extraktu (nemusí být)

1 žloutek

1 lžíce moučkového cukru

1 lžíce mléka nebo vody

1. Ručně nebo pomocí elektrického šlehače rozmíchejte máslo.

2. Smíchejte mleté mandle s cukrem, škrobem a solí. Směs vmíchejte k máslu.

3. Po jednom přidejte vejce a mandlový extrakt. Mísu přikryjte potravinářskou fólií a nechte alespoň hodinu v ledničce.

4. Listové těsto rozdělte na poloviny. Vyválejte z nich dvě kola – jedno velké tak jako koláčová forma, kterou použijete (její průměr by měl být cca 30cm), druhou asi o centimetr větší. Z pečícího papíru vystřihněte kolo a umístěte na něj menší část rozváleného těsta.

5. Žloutek smíchejte se lžící mléka nebo vody a moučkovým cukrem. Touto směsí potřete obvod menšího kruhu těsta (asi 2,5 cm). Několik milimetrů na úplném kraji ale nechte nepotřených.

6. Na menší (potřenou) placku naneste vychlazenou mandlovou náplň. Neroztírejte ji až do kraje.

7. Přikryjte větší rozválenou částí těsta, uhlaďte a přimáčkněte okraje k sobě. Poté koláč vložte do formy.

8. Nožem vytvořte ozdobný vzor, několikrát propíchněte špejlí a potřete žloutkem s mlékem/vodou a cukrem.

9. Pečte při 180° asi 30 minut.

Reklamy

Tagy:,

%d bloggers like this: