Skip to content

Magda peče

Blog nadšené cukrářky a pekařky

Pokud jste si přečetli listopadové číslo časopisu Gurmet, nebude pro vás tenhle recept žádnou novinkou. Přiznávám na rovinu, že moje invence byla opravdu minimální (nahradila jsem část třtinového cukru vanilkovým a mírně zredukovala množství másla do karamelu). To ale nic nemění na tom, že karamelovo-datlový koláč si zaslouží, aby se jeho sláva šířila dál. Tohle je totiž ideální zimní dezert – hutný, sladký, krásně voňavý a zároveň jemný. Je sice docela těžký (rozuměj do žaludku, ne co se týká přípravy), ale kdy jindy se to hodí než teď? Takže doporučuji jeden z těch dlouhých večerů strávit u trouby a sporáku, protože to opravdu stojí za to!

PS: Jenom pro jistotu, doufám, že vás nenapadne místo másla používat margarín a místo třtinového cukru obyčejný.

Karamelovo-datlový koláč s karamelovou omáčkou

200g datlí

2 vejce

75g třtinového cukru

75g vanilkového cukru

175g hladké mouky

1 lžička sody

1 lžička prášku do pečiva

špetka soli

50g másla + kousek na vytření formy

Na karamel:

400ml smetany na šlehání

100g másla

100g třtinového cukru

1. Datle vypeckujte a nakrájejte na kousky. Nasypte je do mísy a zalijte 175ml vroucí vody. Nechte 10 minut stát.

2. K datlím přidejte vejce, oba druhy cukru, mouku, prášek do pečiva, sodu a máslo, lehce promíchejte a poté rozmixujte ponorným mixérem dohladka.

3. Těsto vlijte do vymazané formy a pečte 40 minut při 180°.

4. Mezitím si připravte karamel. Smetanu, máslo a cukr dejte do malého hrnce a zahřívejte.

5. Až se máslo a cukr rozpustí, polovinu směsi odeberte a zbylou část na mírném plameni vařte do zhoustnutí (asi 20 minut).

6. Koláč vyndejte z trouby, několikrát propíchněte párátkem a vlijte na něj odebranou karamelovou směs.

7. Vraťte koláč do trouby a pečte dalších 5-10 minut, dokud karamel nezačne probublávat.

8. Nejlépe chutná ještě teplý přelitý zhoustlou karamelovou omáčkou.

 

Reklamy

Tagy:, , ,

%d bloggers like this: