Skip to content

Magda peče

Blog nadšené cukrářky a pekařky

Profiteroles jsou tradiční francouzskou a italskou sladkostí. Jedná se o obdobu nám dobře známého větrníku, ale s tím rozdílem, že profiteroles jsou polité čokoládou, menší, a lehčí. Zatímco poctivý větrník (tím nemyslím to, co prodávají ve většině pekařství, ale pořádně upečený, opravdovou karamelovou šlehačkou a vanilkovým krémem bohatě naplněný zákusek) vás dokáže zasytit, profiteroles do sebe můžete soukat jeden za druhým a přesto vás nebudou tížit v žaludku. A garantuju vám, že jakmile ochutnáte jeden kousek, budete chtít další. Těsto je nadýchané jako obláček, zjemňuje ho lehce sladká šlehačka a celý dezert korunuje silná vrstva hořké čokolády. Navíc k vytvoření tohoto zážitku stačí jen pár lžic cukru; dokonce si dovedu představit, že by dezert šel vytvořit úplně bez cukru, aniž by utrpěla jeho chuť. Co se týká přípravy, v postupu se neskrývá nic složitého, takže každý, kdo umí zapnout sporák, troubu a šlehač, se může směle pustit do díla! Doporučuji i začátečníkům, kteří chtějí někoho ohromit svými čerstvě nabytými cukrářskými schopnostmi.

Několik poznámek:

1)Použijte opravdové máslo, náhražkami nedosáhnete té správné chuti.

2)Poté, co přidáte k těstu vajíčka, se vám může chvíli zdát, že něco děláte špatně a že se všechny ingredience nikdy nespojí. Nepropadejte panice a míchejte! Během několika minut získáte nádherně vláčnou a hladkou hmotu.

3)Místo šlehačky můžete použít vanilkovou zmrzlinu nebo krém z másla a vanilkového pudingu.

Profiteroles – recept na odpalované těsto (podle kuchařky I. Fabešové Iveta a sladká Francie)

asi na 18 kousků

175ml vody

85g másla

110g hladké mouky

špetka soli

3 vejce

1. Vodu s máslem dejte do malého hrnce a přiveďte k varu.

2. Odstavte a vsypte do hrnce mouku se solí. Míchejte tak dlouho, dokud se hmota nezačne odlepovat od stěn hrnce.

3. Vraťte směs na plamen a na mírném ohni míchejte 2 minuty.

4. Znovu odstavte a přidejte dvě vejce. Trochu je promíchejte a přidejte i třetí vejce.

5. Míchejte, dokud se vše nespojí v hladkou hmotu.

6. Na plech vymazaný máslem (resp. na dva plechy) nanášejte těsto pomocí lžíce. Utvořte asi 18 malých kuliček. Nechávejte mezi nimi dostatečný rozestup, pečením zvětší svůj objem.

7. Pečte při 200° asi 30 minut, během pečení troubu neotvírejte.

8. Upečené nechte vychladnout v troubě s otevřenými dvířky.

Čokoládová poleva

250g hořké čokolády

110ml horké vody

1. Připravte si větší hrnec s vodou na vodní lázeň.

2. Čokoládu nalámejte na kousky a v žáruvzdorné misce nebo malém hrnci smíchejte s vodou.

3. Směs dejte do většího hrnce, zahřívejte a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí.

Šlehačka

500ml smetany ke šlehání (vychlazené)

2 ztužovače šlehačky

asi 2 lžíce moučkového cukru (nebo podle chuti)

1. Vložte všechny ingredience do misky.

2. Ušlehejte šlehačku.

Dejte to dohromady

1. Vychladlé profiteroles horizontálně rozkrojte ostrým nožem.

2. Vrchní půlky máčejte v čokoládě a nechte zaschnout (na pečícím papíru).

3. Na spodní půlky naneste lžící nebo cukrářským sáčkem šlehačku.

4. Spojte obě poloviny.

Profiteroles si rozhodně zaslouží vlastní písničku!


Reklamy

Tagy:,

%d bloggers like this: