Skip to content

Magda peče

Blog nadšené cukrářky a pekařky

Jestli existuje něco, kvůli čemu stojí zato vzít podzim na milost, tak je to tenhle páj. Bez přehánění o něm můžu říct, že je to nejlepší jablkový koláč, jaký jsem kdy ochutnala. Křehké a jemné těsto se výborně doplňuje s ovocnou náplní plnou sladké šťávy. A ta vůně! Během pečení koláč provoní celý byt a donutí vás mlsně chodit kolem trouby. Další skvělou věcí na tomto receptu je, že na něj nepotřebujete vůbec žádné speciální suroviny; vlastně je dost dobře možné, že máte všechno potřebné doma. Samozřejmě se ale nabízí celá škála možných úprav a vylepšení – například nahradit část hladké mouky celozrnnou, přidat k jablkům hrušky, rozinky, ořechy, brusinky… My jsme ale tak dokonale spokojení s touto „obyčejnou“ verzí, že vůbec nemám potřebu experimentovat a peču pořád dokola to samé.

 

 

Jablečný páj (recept z kuchařky R. Baugnietové 500 koláče a dortíky)

Těsto:

280g hladké mouky

špetka soli

120g vychlazeného tuku na pečení

110g vychlazeného másla

1 vejce

2 lžičky octa

2 lžíce ledové vody

Náplň:

5-6 jablek

120g třtinového cukru

2 lžičky citronové šťávy

1 lžička skořice

špetka muškátového oříšku

1 lžíce hladké mouky

špetka soli

15g másla

 

1. Smíchejte mouku se solí. Tuk a máslo nakrájejte na malé kostičky a zapracujte do mouky.

2. Vidličkou rozšlehejte vejce s octem a vodou. Nalijte na mouku s tukem.

3. Rukama vypracujte těsto, rozdělte ho na poloviny a každou zabalte do potravinové fólie.

4. Nechte těsto asi hodinu odpočinout v ledničce.

5. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky.

6. Plátky jablek smíchejte s cukrem, citronovou šťávou, skořicí, muškátovým oříškem, solí a moukou tak, aby se ve směsi rovnoměrně obalila.

7. Rozválejte první část těsta a vyložte jí formu na koláč (doporučuji průměr 28cm, může být i menší, ale pak se vám do ní nevejde tolik náplně).

8. Na těsto nasypte jablka (případně je trochu přitlačte rukama) a navrch dejte malé kousky másla.

9. Rozválejte druhou část těsta a přikryjte jím jablka.

10. Dobře spojte okraje, můžete je ozdobně promačkat vidličkou.

11. Pečte 10 minut při 220°, pak ztlumte teplotu na 175° a pečte dalších 35-40 minut.

12. Podávejte ještě teplý nebo vychladlý.

 

Advertisements

Tagy:, , ,

%d bloggers like this: