Skip to content

Magda peče

Blog nadšené cukrářky a pekařky

 

Domácí housky se s těmi kupovanými vůbec nedají srovnávat. Nejen že jsou o hodně vláčnější, chutnější a poctivější, ale rozhodně si při jejich výrobě užijete daleko víc zábavy než při výletu do nejbližších potravin. A proč se sádlem? Důvodů je hned několik. Tahle surovina těsto úžasně zjemní, dodá mu specifickou (avšak velmi jemnou) chuť a vy si při krásně promastíte ruce. Pletení housek není vůbec tak těžké, jak by se mohlo zdát a po pár kouscích vám to půjde skoro samo. Prostě, směle do toho!

 

Sádlové houstičky (podle receptu pro domácí pekárny)

250ml mléka

2 lžičky cukru

100g sádla (změklého)

1 1/2 lžička soli

400g hladké mouky

100g celozrnné mouky (poměr hladké a celozrnné mouky můžete upravit podle sebe)

30g čerstvého nebo 3 lžičky sušeného droždí

vejce na potření

mák, kmín, sůl, nebo sezam na posypání

 

1. Ze všech surovin vypracujte ručně nebo pomocí domácí pekárny těsto. (V pekárně nechte těsto pouze umíchat, vyndejte ho před kynutím.)

2. Krátce propracujte na pomoučněné ploše a rozdělte na tolik dílů, kolik má být housek (přibližně 12).

3. Každý díl rozdělte na poloviny a z nich vyválejte poměrně tenké válečky.

4. Přeložte válečky křížem a postupujte podle fotografií.

5. Housky vyskládejte na plech(y) s pečícím papírem, zakryjte utěrkou a nechte hodinu kynout.

6. Potřete rozšlehaným vejcem, posypte mákem nebo jinými semínky.

7. Pečte při 180° asi 15-20 minut dozlatova a po upečení přendejte na mřížku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na první pohled může vypadat pletení housek složitě, ale princip je jednoduchý – každý pramen se překládá střídavě vrchem a spodem.

 

Upečená houska

Advertisements

Tagy:,

%d bloggers like this: