Skip to content

Magda peče

Blog nadšené cukrářky a pekařky

Úplně na začátek upozornění: vypadá to dost divně, ale chutná dost dobře!

Konečně je tady švestková sezóna. Tohle ovoce miluju snad na všechny způsoby – v knedlících, na koláči, ve formě povidel nebo jen tak syrové. To je klasika, která nezklame, ale já mám neustále nutkání zkoušet něco nového a neobvyklého. Tak se stalo, že jsem se rozhodla upéct švetskové muffiny a korunovat je prazvláštně vypadající švestkovou hmotou. Výsledek opravdu stojí za to. Muffiny jsou opravdu výborné, svou chutí lehce připomínají perníčky, navrchu jsou křupavě vypečené a uvnitř krásně vláčné. Želé jim dodává ještě intenzivnější švestkovou chuť a hlavně zajišťuje, že se při konzumaci budete bavit. Třese se, pohybuje, tancuje, no zkrátka je s ním legrace. Takže se ho nebojte a vrhněte se do jeho přípravy!

 

Švestkové muffiny (recept podle Cupcake project)

na 12 kousků

240g hladké mouky

2 lžičky prášku do pečiva

1/4 lžičky soli

špetka skořice

špetka muškátového ořechu

80g změklého másla

150g hnědého cukru

2 vejce

80ml oleje

několik kapek citronového extraktu/ kůra z půlky citronu

5 švestek nakrájených na kostičky

 

1. Smíchejte mouku s práškem, solí a kořením.

2. Ručně nebo pomocí elektrického ručního šlehače utřete máslo s cukrem.

3. K máslu s cukrem přidejte po jednom vejce a dobře zamíchejte.

4. Přilijte olej a citronový extrakt/kůru.

5. Po částech vmíchejte sypkou směs.

6. Do každého košíčku dejte asi lžíci těsta, nasypte několik kostiček švestek, opět dejte těsto a nakonec švestky.

7. Pečte asi 20 minut při 180°.

Upečený švestkový muffin – je výborný i bez želé

 

Švestkové želé (recept podle Cupcake project)

asi 15 švestek

1 balíček želatiny v prášku

asi 60ml studené vody

120ml vroucí vody

45g cukru

špetka soli

 

1. Švestky zbavte slupek. Můžete je buď oloupat nebo rozpůlit a dužinu z nich vymačkat rukama. Druhý způsob se mi osvědčil víc.

2. Švestky rozmixujte. Měli byste získat asi 400ml husté šťávy.

3. Želatinu nechte asi 3 minuty namočit v 60ml studené vody.

4. K namočené želatině přidejte vroucí vodu, cukr a sůl. Míchejte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí.

5. Vmíchejte rozmixované švestky.

6. Směs vylijte na plech nebo větší pekáč a nechte v ledničce několik hodin ztuhnout.

 

Dejte to dohromady

1. Ze švestkového želé vykrájejte kolečka nebo jiné tvary.

2. Položte želé na muffin a podávejte.

(Nenechávejte želé na muffinu příliš dlouho, nebo muffin moc zvlhne.)

 

A na závěr jedna seriálová asociace:

 

Reklamy

Tagy:, , ,

%d bloggers like this: