Skip to content

Magda peče

Blog nadšené cukrářky a pekařky

Kombinace karamelu a soli ve mě na jednu stranu vzbuzovala obavy (co když to nebude k jídlu?), na druhou ale napjaté očekávání něčeho výjimečného (co když se to k sobě bude skvěle hodit?). Výsledek mě velmi příjemně překvapil. Hodí se to k sobě přímo dokonale! Sůl mírně neutralizuje sladkou chuť a dodává na zajímavosti. Těsto je jemné a nadýchané, náplň chutná jako karamelka a ten krém… Zkrátka, včera ve tři odpoledne jich bylo v ledničce patnáct, dneska v osm ráno se tam ustrašeně krčily poslední tři.

Výroba karamelu není tak složitá, jak vypadá. Hlavní zásada je nezpanikařit, když se vypaří všechna voda a z cukru se stanou velké, nerozdělitelné, mírně se připékající hroudy. V tuhle chvíli je důležité jen věřit, že za chvíli se cukr sám rozteče a vznikne voňavý karamel. (Dokonce tahle akce ani nevede ke zničení pánve. Zbytky se snadno odmočí a umyjí.) Žádný jiný kritický bod v přípravě těchto dortíků není, takže pokud si poradíte s karamelem, máte vyhráno.

Karamelové cupcakes (podle receptu na Sprinkle bakes, náplň a krém tamtéž)

na 15 kousků

110g změklého másla

250g hnědého cukru (s bílým nedosáhnete tak dobré chuti, vůně a barvy)

2 velká vejce

půl vanilkového lusku

220g hladké mouky

1 lžička prášku do pečiva

1/4 lžičky soli

160ml podmáslí

1. Utřete máslo s cukrem.

2. Po jednom přidejte vejce, každé dobře zamíchejte.

3. Podélně rozkrojte půlku vanilkového lusku a vydlabejte semínka. Zamíchejte je do těsta.

4. Smíchejte mouku s práškem a solí.

5. Střídavě přidávejte sypkou směs a podmáslí. Končete suchými ingrediencemi.

6. Košíčky naplňte asi do dvou třetin a pečte při 180° 20-25 minut.

Před upečením

Karamelová náplň se solí

130g cukru

3 lžíce másla

větší špetka soli

75ml smetany ke šlehání

1. Utřete máslo se solí. Měli byste dostat poměrně dost slanou, ale chutnou hmotu.

2. V pánvi se silným dnem zahřívejte cukr na středním plamenu. Míchejte dokud se cukr nerozpustí a nezíská hnědou barvu.

3. Po kouskách přidejte slané máslo a míchejte. Poté pomalu přilévejte smetanu a zamíchejte ji do karamelu.

4. Nechte chvíli vychladnout a poté plňte připravené cupcaky.

(Poznámka: Pokud se vám nepodaří všechny hrudky rozmíchat nebo roztavit, tyčový mixér to jistí:))

Cupcake připravený k plnění

Karamelový krém se solí

68g krupicového cukru

2 lžíce vody

70ml smetany ke šlehání

několik kapek vanilkového extraktu

150g másla

240g moučkového cukru

1/2 lžičky soli

1.V pánvi smíchejte cukr s vodou a zahřívejte na středním plamenu.

2. Až se cukr rozpustí a zhnědne, přestaňte zahřívat. Pomalu po částech přilijte smetanu a dobře ji zamíchejte.   Přidejte vanilku.

3. Zatímco bude karamel chladnout, ručně nebo v mixéru smíchejte máslo, sůl a moučkový cukr.

4. K dobře promíchané hmotě přidejte karamel.

5. Asi na deset minut dejte do ledničky.

Dejte to dohromady

1. V každém upečeném cupcaku vykrojte příborovým nožem kužel.

2. Do takto vzniklého prostoru dejte asi lžičku mírně zchladlé náplně a přiklopte.

3. Cupcaky zdobte krémem.

Reklamy

Tagy:,

%d bloggers like this: